Öcsödi kezek munkája díszíti az Országházat

Megosztás

Tudta, hogy szinte minden szőnyeg Öcsödön készült, ami az Országház termeit díszítik? Mint a legutóbbi is, ami a Nándorfehérvári teremben borítja a padlózatot. A szőnyeg gigantikus méretű: nagyjából 12-szer 8 méteres, kilencmillió csomóból áll.

Öcsödön szorgos női kezek formázzák azokat a hatalmas szőnyegeket, amik aztán az Országházba kerülnek.

Mint a legutóbbi is, ami nemrégiben, tavasszal készült el. A gyönyörű, öcsödi hölgyek által, Öcsödön készített, igazi szentandrási szőnyeget a szentandrási iskola tornatermében terítették ki az utolsó simításokra. A parlament Nándorfehérvári termét díszíti már azóta.

Mint megtudhattuk, valószínűleg ez az utolsó ilyen szőnyeg, ami ekkora méretben így készült. Hét ember, egyéves munkája, nagyjából 9 millió csomót kellett megkötni ahhoz, hogy létrejöhessen. Kb 12×8 méteres.

2018-ban is készült egy több mint 150 négyzetméteres szőnyeg, azt is csak a tornateremben tudták kiteríteni. Három évig csomózták, a 7,30×21 méteres szőnyeg ára olyan 50 millió körül volt. Itt látható, ahova került.

2019-ben aztán egy újabb hatalmas szőnyegről készült fotó a készítése kapcsán.

2014-ben is készült egy ilyen szőnyeg, arról még az akkori polgármester, Molnár Bálint számolt be.

Ez volt a legutóbbi darab

“Öcsöd egyik büszkesége a Parlament miniszteri társalgójába került, adatai a következők voltak: mérete: 800X620 cm, 2480 sorból áll, 1 sorban 1921 bog van, készítés kezdete: 2013. augusztus 12., befejezése vége: 2014. március 11.

Készítették a szövöde nyugdíjas dolgozói: Baloghné Molnár Éva, Erdei Lászlóné, Bolyán Mihályné, Nádudvari Lászlóné, Deákné Szirom Mária, Pápai Imréné, Labancz Andrásné.”

Magyarországon csak Öcsödön található az elkészítésnél használt 10 méteres szövőszék. Ez az utolsó hely a békésszentandrási cég, az Art Kelim Kft., ahol kézi csomózásos technikával készülnek perzsaszőnyegek. A fő alapanyag új-zélandi gyapjú. A szőnyegek pamutból és gyapjúból készülnek. Egy-egy ilyen szőnyeg akár 150 évig is használható. Az itteni szőnyegkészítést egy Erdélyből áttelepült házaspár alapozta meg.

Forrás: öcsöd, Sinka Imre Facebook és behir.hu

Nyitóképen: Öten a szőnyegszövők közül.

Fotók: Sinka Imre Facebook

Kapcsolódó cikkek